Budapest I.ker. Csalogány utca 40. / XI.ker. Fadrusz utca 15. +36-70-220-1064 barbi@sudibarbara.hu

Pulzusmérés – pulzusszámmérés

A pulzuskontroll a szívfrekvenciánk (pulzusszámunk) mérését jelenti. A pulzuskontrollált edzés során folyamatosan nyomon követjük pulzusszámunkat, így pontos képet kapunk a szervezetünkre ható terhelés mértékéről és testünk edzés közbeni reakcióiról.

Hogyan mérhető a pulzus?
Napjainkban már számos lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy pulzusszámunkat mérjük, bárki számára könnyen elérhetőek az okosórák, aktivitásmérők, vagy akár használhatunk karpántot vagy mellkaspántot is.

Optikai pulzusmérés vagy pulzusérzékelő mellkaspánt?
Az optikai pulzusmérés (OHR) a fotopletizmográfián (PPG) alapul. Leegyszerűsítve, LED-es világítást és egy fényérzékelőt használ a véredények méretbeli változásainak a mérésére, és ezeket a méréseket pulzusadatokká alakítja át.
Ha univerzális, kényelmes megoldást keresel a szívverésed követésére, az optikai pulzusmérés lehet a megfelelő választás számodra.
A Polar cég például két optikai pulzusmérési megoldást is kínál: beépített csuklóérzékelős pulzusmérővel rendelkező sportórát vagy optikai pulzusmérő karpántot. Személyes tapasztalatom, hogy az optikai pulzusmérős sportóra alacsony és közepes pulzustartományban jól mér, de magasabb (kb. 150 Bpm felett) már nem pontos. De gyaloglásnál, evezésnél, salsán és korcsolyázásnál nagyjából reálisan mért az optikai szenzoros Polar órám.

Ami számomra bevált, az a mellkaspántos pulzusmérés, mivel ott nincs kalkuláció, azonnali valós és pontos értékeket látunk. A mellkaspánt és a rajta lévő szenzor elektródái a szívizom összehúzódásakor keletkezett elektromos ingerületet (feszültségváltozást) érzékelik.


A mellkaspánt a legjobb megoldás a komoly sportolók számára, illetve azoknak, akik pontos pulzusmérést várnak el minden edzésszakasz alkalmával. A szív elektromos aktivitását méri (EKG), és kifejezetten az intervall edzéshez, a súlyzós edzéshez és az ütős sportokhoz javasolja a Polar cég.

Az első Polar órám egy FT4-es volt, ahhoz egy kódolt mellkasi jeladó is volt, azzal pontosan tudtam mérni a pulzusszámot, az edzés végén pedig az óra elmentette és tárolta az adataimat, mint például átlag pulzus, maximális pulzus és össz kalória.


A második Polar órám egy FT7-es volt, abban már volt Own Zone funkció is.

Ezután jött a forradalmi áttörés, az optikai pulzusmérés. Az elsők között be is szereztem egy ilyen sportórát, egy Polar M430-ast. Tetszett, hogy volt benne GPS, viszont ez volt a hátránya is, mivel nagyon nagy volt az óra. Alacsony és közepes intenzitásnál pontosan mért, azonban tudtam, hogy biztosan megy 150 fölé is a pulzusszámom, vagyis nem mér mindig pontosan 🙁

Maximalista vagyok és nagyon precíz, ezért pár hét múlva vettem egy Polar H10-es Bluetooth-os mellkaspántot is. Az órát és a szenzoros mellkaspántot együtt használtam jó ideig. Azután letöltöttem a telefonomra az ingyenes Polar Beat alkalmazást, és azóta minden sportoláshoz csak ezt használom. A grafikonon nyomon tudom követni a pulzusszámom változását, a diagram mutatja a tendenciát is. A flow.polar.com oldalon tudom naplózni az edzéseimet, az adatok és a diagram mellé az épp aktuális edzéstervet is fel tudom jegyezni.

A Polar Ignite-ot is kipróbáltam, azt az érintőképernyője és az okos értesítések modernebb megjelenítése miatt kedveltem meg. Ma már azonban egy más típusú okosórát hordok a smart funkciók miatt, azért esett a választásom erre, mert le tudom rá tölteni a Polar Beat alkalmazást, és tudom hozzá csatlakoztatni bluetooth-on keresztül a Polar H10-es mellkaspántot 😃

Jelenleg csak Polar pulzuskontrollált személyi edzéseket tartok, illetve csapatok edzésénél a Polar Team alkalmazást használom.

Vendégeim jó része is rendelkezik már saját bluetooth-os mellkaspánttal, és örömmel mesélik, merre bicikliztek a hétvégén, és együtt beszéljük át az egyéni edzéseik pulzuskontrollos részeit.

Források:
www.polar.com/hu
Dömötör Edit: Pulzuskontroll, testsúlykontroll

További cikkek a témában:
A pulzuskontroll alapjai
Pulzuskontrollált edzés
A pulzusszámot befolyásoló tényezők
Ébredési pulzusszám és a HRV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Related Post