Budapest I.ker. Csalogány utca 40. / XI.ker. Fadrusz utca 15. +36-70-220-1064 barbi@sudibarbara.hu

Pulzuskontroll

Pulzus vagy pulzusszám?
Pulzusmérést végzünk, ha két ujjunkat bal csuklónkra vagy nyaki ütőerünkre helyezzük, és megmérjük a lüktetések számát.
Pulzusszámmérést végzünk akkor, amikor a bőrön keresztüli elektromos jelátvitel elvén működő mellkasi jeladó övet vagy elektródát helyezünk a mellkasunkra – ezek az eszközök nem a lüktetések számát, hanem a szívizom-összehúzódást előidéző elektromos ingereket számolják – ezáltal összehasonlíthatlanul pontosabb mérést biztosítanak.

Miért fontos a pulzusszám mérése?
A szív testünk legfontosabb izma. Folyamatosan összegzi a szervezetünkben zajló folyamatokat (környezetünkből érkező hatások, lelkiállapot) – és mindenre azonnal reagál. Az összes fiziológiás változást egyetlen mutatóval értékeli: ez a pulzusszám, vagyis a szívfrekvencia. Ez az egy perc alatt mért szívverések (szívizom-összehúzódások) számát jelenti, mértékegysége az ütés/perc (Bpm).

A pulzuskontroll a szívfrekvenciánk (pulzusszámunk) mérését jelenti. A pulzuskontrollált edzés során folyamatosan nyomon követjük pulzusszámunkat, így pontos képet kapunk a szervezetünkre ható terhelés mértékéről és testünk edzés közbeni reakcióiról.

Legyél akár kezdő, akár haladó, hobbi- vagy élsportoló, ha szeretnéd elkerülni a szervezeted túlterhelését (vagy alulterhelését) mindenképpen javaslom a pulzuskontrollált edzést.

Forrás: Dömötör Edit: Pulzuskontroll, testsúlykontroll

További cikkek a témában:
Pulzuskontrollált edzés
Pulzusmérés – pulzusszámmérés
A pulzusszámot befolyásoló tényezők
Ébredési pulzusszám és a HRV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Related Post